Radionica “eDNA slatkovodnih rakova” u Stockholmu

Radionica “eDNA slatkovodnih rakova” održana je u Drottningholmu u Stockholmu od 23. do 25. svibnja 2023, u organizaciji Švedskog sveučilišta za poljoprivredne znanosti i Nacionalnog veterinarskog instituta u Švedskoj.

Članovi tima eDNA Labs, dr.sc. Teja Muha i dr.sc. Lucija Markulin, sudjelovali su na radionici zajedno s prof. dr. sc. Ivana Maguire s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Glavni cilj radionice bio je okupiti stručnjake iz područja slatkovodnih rakova i detekcije okolišne DNA s ciljem poboljšanja praćenja rakova pomoću eDNA tehnologije i potencijalne standardizacije metodologij.

Prvog dana radionice održana su predavanja na kojima je Labena sudjelovala s prezentacijom na temu “Praćenje filogrupa Austropotamobius torrentium u Hrvatskoj detekcijom eDNA”. Prezentacija je prikazala rezultate suradnje Labene s prof. dr. sc. Ivanom Maguire. Drugi dan bio je eksperimentalni dan u kojem su timovi iz deset europskih zemalja, uključujući hrvatsko-slovenski tim, provodili uzorkovanje iz pripremljenih spremnika, ribnjaka i jezera Mälaren. Timovi su prikupljali uzorke vode koji su sadržavali različite količine plemenitog i signalnog raka, kao i račju kugu, koristeći vlastite protokole i opremu. Cilj je bio usporediti metode i rezultate među različitim timovima na istim uzorcima. Posljednjeg dana radionice naš je tim sudjelovao u terenskom posjetu farmi plemenitog raka u blizini Uppsale u vlasništvu gospodin Bo Andersson. Na toj farmi uzgajaju se plemeniti rakovi s ciljem povratka u prirodu i obnove populacija.

powered by e-dna
adresa

Cebini 43, HR-10000 Zagreb