eDNA radionica na IBISS-u

U listopadu su članice eDNA Labs tima, Teja Muha i Lucija Markulin, posjetile Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” (IBISS), vodeću multidisciplinarnu znanstvenu instituciju u Srbiji specijaliziranu za biološke znanosti. Na poziv Stoimira Kolarevića, glavnog organizatora radionice, tim eDNALabs zajedno s članovima IBISS-a održao je intenzivnu trodnevnu radionicu o analizi DNA iz okoliša koja je obuhvatila sve korake od terenskog uzorkovanja do analize podataka.

Prvog dana radionice obavljeno je uzorkovanje vode na rijeci Gradac kod Valjeva. Ondje su eDNALabs tim i članovi IBISS-a zajedno prikupili uzorke vode za kasniju analizu eDNA. Istovremeno, IBISS tim je provodio tradicionalan monitoring ribljih populacija pomoću metode elektroribolova. Ovaj korak bio je važan kako bi se omogućila usporedba između rezultata dobivenih tradicionalnim metodama i rezultata eDNA analize.

Drugi dan bio je posvećen laboratorijskom radu, tijekom kojega su Teja Muha i Lucija Markulin sudionicima radionice demonstrirale korake ekstrakcije eDNA iz uzoraka vode i pripremu reakcija za detekciju specifičnih vrsta korištenjem ddPCR (digitalne PCR) tehnike. Tijekom demonstracije korišteni su posebno razvijeni eDNA Labs testovi za otkrivanje Thymallus thymallus (lipljen) i Salmo trutta (potočna pastrva).

Radionica je završila analizom rezultata ddPCR testova i usporedbom s rezultatima elektroribolova, nakon čega su predstavljeni eDNALabs projekti te razmatrane moguće buduće suradnje dvaju znanstvenih timova.

powered by e-dna
adresa

Cebini 43, HR-10000 Zagreb